Öykkäri?
Pienen Suomen presidentti kävi suuren USAn presidentin vieraana. Ennen vierailua TS:ssa (Martti Posio, Washington) amerikkalaisten kertomaa maan presidentistä.
Muutama lainaus:
Asianajaja Vern Smith: ”Mikä olisi viestinä ulkomaiselle presidentille, joka tulee tänne? Että kaveri on patologinen valehtelija. Presidentin puheet ovat pahimmillaan järkyttäviä ja parhaimmillaan epäuskottavia, elleivät täyttä puppua. Moni Trumpin pelikuvioista muistuttaa Adolf Hitlerin toimia 1930-luvulla ennen sotaa.”
”Vain harva amerikkalainen on ylpeä maansa johtajasta.”
”Trumpin moraalisia ominaisuuksia arvostelee Washintonissa liki jokainen.”
Ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä: ”Trumpia ei kiinnosta. Hän vain rakastaa olla huomion keskipisteenä” Gary Quinter.
Erään laulun sanoin voi todeta jenkeille: ”Sitä saa mitä tilaa.”

 

Miljoonat käryää

TS:ssa kirjoitettiin 20.6.2018 viiden miljoonan funikulaarista. Uskomaton hanke, joka on viety läpi väkisin. Hinta on yli viisinkertaistunut! TS: ”Funikulaari maksaa näillä näkymin viisi miljoonaa euroa. 4,5 miljoonaa pulitetaan Turun ja 0,5 miljoonaa Kakolan alkuperäisen maanomistajan Senaattikiinteistöjen pussista.”

Aikanaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa asia hyväksytettiin miljoonan kustannusarviolla. Nämä kulut kerrottiin jakaantuvan tasan Turun ja Senaattikiinteistöjen kesken. Hankkeelle näytettiin vihreää valoa pitkin hampain. Vakuuttelu funikulaarin tarpeellisuudesta ja vetovoimaa lisäävänä hankkeena oli vahvasti yliväritettyä. Hanke ei olisi saanut positiivista suhtautumista,  mikäli esillä olisi ollut vaikka tuplahinta puhumattakaan viisinkertaisesta hinnasta. Hanke ei uskoaksemme olisi tänä vuonna edennyt,  mikäli asia olisi ollut esillä ensimmäistä kertaa ja kustannukset 5 miljoonaa euroa. Turun osalta kustannukset ovat suhteellisestikin yhdeksän kertaa suuremmat kuin hanketta esille tuotaessa! Hankkeen kasvattaminen asemien koon osalta yli seitsemän kertaisiksi ja matkustajamäärien tuplaaminen ovat ontuvia perusteita hinnan korotuksille. Alkuperäisessä suunnitelmassa nämä olisi pitänyt huomioida!  Miksi hankkeen hinnan kasvu näkyy vain Turun osuudessa, kun alussa kustannukset jaettiin puoliksi Turun ja Senaattikiinteistöjen kesken?

Päättäjänä koen tulleeni kusetetuksi, enkä varmasti ole ainoa näin kokeva päättäjä. Liian useissa hankkeissa vastaava menettely on aivan liian yleistä. Hanke pannaan vireille ja saadaan vihreää valoa minimaalisin kustannusvaikutuksin. Nyt päätöksenteossa on ollut esillä tulevia investointeja vuosille 2019-2029. Näissä mm. koulujen ja päiväkotien tarpeeksi on arvioitu 487 miljoonaa. Varmasti perustellumpaa kuin funikulaari. Jos tämäkin summa nousee lopulta noin kymmenkertaiseksi (5 mrd), onko Turulla varaa tällaisiin käytäntöihin?